Spring naar inhoud

Buitenplanten beschermen tegen vorst

Wanneer de zomer in de winter overgaat moet je al rekening gaan houden met de buitenplanten, sommige planten moeten goed tegen de vorst beschermd worden en het is niet altijd even makkelijk om te weten wat je bij welke plant moet doen. Kwekerij de Groot gaf een aantal tips over hoe je bepaalde buitenplanten kan beschermen tegen vorst.

De plaats van vorstgevoelige planten

Iedereen maakt jaarlijks mee hoeveel kouder het is in de winter als het ook nog eens flink waait, planten merken dit ook. Daarom is het ook belangrijk dat planten die slecht tegen de vorst kunnen beschut staan, voor zowel de vorst als de regen. Als er veel water in de potten van deze vorstgevoelig planten komt te staan zullen ze ook verdrinken, dit is gelijk ook de meest voornaamste reden waardoor planten sterven.

Groenblijvende planten

Groenblijvende planten zijn tijdens de winter niet in een winterrust en moeten daarom ook goed beschermd worden. De bladeren van deze planten kunnen uitdrogen wanneer het ‘s nachts flink vriest en overdag de zon schijnt. Je kan groenblijvende planten beschermen de bladeren te bedekken met een vliesdoek, oude kleding lap of iets vergelijkbaars. Zeker voor de groenblijvende planten die in bepaalde vormen gegroeid en geknipt zijn wordt dit aan te raden aangezien het toch een soort kunst in de tuin is. Het zou zonde zijn om dat proces helemaal opnieuw te moeten doen. 

Planten in potten

Planten in potten zijn veel kwetsbaarder voor de vorst dan planten die in de volle grond staan. De wortels van planten die in de volle grond staan zijn beter beschermd tegen vorst omdat vorst er lastig bij kan komen, in tegenstelling tot de wortels van de planten in een pot aangezien de wand van een pot redelijk dun is. Je kan deze planten op de volgende manieren beschermen:

  • Plaats wat noppenfolie aan de binnen- of buitenkant van de pot, hierdoor kan het de warmte beter vasthouden en kan vorst er lastiger bij.
  • Als het gaat om planten in kleinere potten dan kan je die bij elkaar in een kist of krat zetten en daar wat stro tussen doen. 
  • Geef deze planten geen water meer om te voorkomen dat het water rond de wortels gaan bevriezen. 

Planten in de volle grond

Hogere planten die vorstgevoelig zijn (palm- en olijfbomen) kan je vaak met speciale vliesdoeken beschermen, deze folie zorgt ervoor dat de bladeren nog wel kunnen ademen maar dat de echte koud buiten blijft. Pak planten nooit in met een dichte folie aangezien de bladeren dan letterlijk kunnen stikken. Je kan vaak ook nog een extra isolatielaag aanbrengen door middel van blad, compost of houtsnippers. Dit is een methode dat mulchen wordt genoemd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *